Aralık 1891 yılında Kanadalı bir beden eğitimi öğretmeni tarafından keşfedilen ve günümüzün en popüler sporlarından biri olan basketbol ilk yıllarda bugünkünden bir miktar (!) farklı kurallarla oynanmaktaydı. James Naismith’in futboldan daha az tehlikeli bir spor arayışı ile ortaya çıkan basketbolun o ilk senelerdeki temel kuralının bir kısmı günümüzde geçerliliğini (küçük değişikliklerle) korusa da bir kısmı artık yerini yenilerine bırakmış durumda. Ocak 1892’de Massachusetts’teki Springfield College (o zamanki adı International Young Men’s Christian Association Training School) okul gazetesinde Dr.Naismith tarafından yayımlanan ilk basketbol kuralları aşağıdaki gibidir:

Tarihin ilk basketbol kuralları
Tarihin ilk basketbol kuralları
  1. Top herhangi bir yönde tek ya da iki elle atılabilir.
  2. Topa tek ya da iki elle vurulabilir; fakat kapalı yumruk ya da ayakla vurulamaz.
  3. Oyuncu topla koşamaz. Topu tuttuğu noktadan atmalıdır.
  4. Top iki el ile ya da iki el arasında tutulmalıdır; kollar ya da vücut kullanılamaz.
  5. Ne şekilde olursa olsun omuz atma, tutma, itme, tekme/çelme takmaya izin verilemez. İlk kural ihlalinde faul verilir, ikincisinde bir sonraki baskete kadar ihraç kararı çıkar. Eğer ihlal rakibi sakatlamaya yönelikse oyuncu maç boyu ihraç edilir.
  6. Topu yumruklamak, 3-4 ve 5nci kuralların ihlalleri faul ile cezalandırılır.
  7. Herhangi bir takım art arda üç faul yaparsa, rakip takım 1 sayı kazanır.
  8. Topun sepete girip içinde kalması 1 sayı değerindedir. Eğer top sınırdayken, rakip oyuncu sepeti hareket ettirirse, yine basket kararı verilir.
  9. Top oyun sahası dışına çıktığında son dokunan oyuncu tarafından tekrar oyuna sokulur. Topu oyuna sokmak için 5 saniye süre vardır. Top 5 saniye içinde oyuna sokulmazsa rakibe verilir. Bir takım düzenli olarak zaman geçirmek için topu oyuna geç sokarsa faul ile cezalandırılır.
  10. Gözlemci oyuncularla ilgili ihlalleri takip eder; faul sayılarını not ederek, bir takım arka arkaya 3 faul yaptığında sayı olması için hakemi uyarır.
  11. Hakem top ile ilgili ihlalleri takip eder; oyun süresi ve basket kaydı ile ilgili kararlı verir.
  12. Maç 15’er dakikalık iki devre halinde oynanır. Devre arası 5 dakikadır.
  13. Maç sonunda daha fazla sayıyı atan taraf kazanır. Beraberlik durumunda oyun ilk skor kaydedilene kadar devam eder.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here