16 Yaş Altı Avrupa Şampiyonaları tarihine damgasını vurarak MVP ödülü kazanan oyuncular A takım seviyesinde neler yaptılar? Şimdi ne yapıyorlar? 2000’li senelerde bu ödülü kazanan basketbolculardan 2001-2010 yılları arasındaki dokuz oyuncunun ilerleyen dönemler ve şimdiki kariyerlerini gözden geçirdik. İşte bazılarının yolu Türkiye Basketbol Süper Ligi’nden de geçen bu dokuz MVP ve kariyerleri…

YılMVPÜlke
2001Veljko TomovićYugoslavya
2003Nemanja AleksandrovYugoslavya
2004Vitaly KuznetsovRusya
2005Antoine DiotFransa
2006Ricky Rubioİspanya
2007Dejan MusliSırbistan
2008Jonas ValančiūnasLitvanya
2009Tauras JogėlaLitvanya
2010Dario ŠarićHırvatistan
2011Mario HezonjaHırvatistan
2012Okben UlubayTürkiye
2013Stefan PenoSırbistan
2014Killian TillieFransa
2015Džanan MusaBosna Hersek
2016Usman Garubaİspanya
2017Killian HayesFransa
2018Roko PrkačinHırvatistan
2019Rubén Domínguezİspanya
FIBA U16 Europe MVP’leri

Veljko Tomović (Yugoslavya): Linas Kleiza’nın sayı kralı olduğu, Rudy Fernandez, Krunoslav Simon, Manuchar Markoishvili, Andris Biedrins, Marc Gasol, Jonas Maciulis ve Georgios Printezis gibi isimlerin yer aldığı 2001 turnuvasında Vladimir Micov, Kosta Perovic, Luka Bogdanovic, Darko Milicic gibi isimlerin önünde şampiyon Yugoslavya’nın lideri olan Tomovic ilerleyen yıllarda sakatlıklardan kurtulamayarak basketbolu erken bırakarak modaya atıldı. Daha önce yazısını da paylaştığımız Tomovic şimdilerde Novak Djokovic’in de papyonlarını dizayn eden bir moda patronu.

Veljko Tomovic
Veljko Tomovic (foto referans: man.wannabemagazine.com)

Nemanja Aleksandrov (Sırbistan): Altyapı kategorilerindeki oyunuyla Nowitzki, Garnett gibi isimlerle karşılaştırılan ve NBA draftında ilk 10 sırada seçilmesine kesin gözüyle bakılan 2.11’lik uzun forvetin kariyeri geçirdiği aşil sakatlığı sonrası beklendiği gibi ilerleyemedi. Kariyerinin önemli bölümünü ülkesinde geçiren Sırp oyuncu, kariyerinin ikinci kısmında beklenen çıkışı bir türlü gösteremedi ve İtalya, İspanya, Almanya ve Türkiye (Gaziantep) gibi ülkelerde genelde ikinci seviye takımlarda oynadı.

Vitaly Kuznetsov (Rusya): U16 takımındaki çıkışını daha U18 seviyesinde dahi sürdüremeyen Vitaly Kuznetsov, Rusya basketbolundaki diğer Kuznetsov’lar gibi bir kariyere sahip olamadan silindi gitti. Dynamo Moskova’da bile kalıcı olmayan Vitaly’den son haber aldığımızda (ki bu 10 yıl önceye denk geliyor) Rusya ikinci liginde basketbol kariyerini devam ettirmekteydi. 

Antoine Diot (Fransa): 2005 Avrupa U16 Şampiyonası’nda finalde Türkiye’ye yenilerek ikinci olan Fransa’nın en önemli ismi olan Diot, kulüp kariyerinde 4 sezonluk Valencia dönemi dışında Fransa dışına çıkmasa da, Fransa ve Avrupa basketbolunun önde gelen oyun kurucuları arasında yer aldı. Valencia formasıyla Liga Endesa ve 7 Days Euro Cup şampiyonlukları yaşayan Antoine Diot, Fransa Milli Takımı formasıyla da 2013 Avrupa Şampiyonası’nda altın ve 2014 Dünya Kupası’nda bronz madalya kazandı. Diot halen ASVEL forması giymekte. 

Ricky Rubio (İspanya): 2006’da finalde Rusya karşısındaki iki uzatmalı final maçında 51 sayı – 24 ribaunt – 12 asist – 7 top çalmayla tüm Avrupa’nın dikkatini üzerine çeken Ricky Rubio – ki yarı finalde Hırvatistan karşısında da quadruple double yapmıştı- A takımlar seviyesinde de kendisinden beklentileri boşa çıkarmadı. 2009 NBA Draftı’nda 1. tur 5. sıradan seçilen, fakat iki sezon daha Barcelona’da tecrübe kazanmayı tercih eden Rubio, NBA’de oynadığı 10 sezonda 11 sayı – 7.6 asist – 4.2 ribaunt ve 1.8 top çalma ortalamaları elde etti. Ricky Rubio İspanya Milli Takımı formasıyla da 2 Avrupa (2009, 2011) ve 1 Dünya şampiyonluğu (2019) kazanıp, olimpiyat oyunlarında da 1 gümüş ve 1 bronz madalya elde etti. 

Ricky Rubio - Dario Saric
Ricky Rubio – Dario Saric (foto referans: www.azcentral.com / Bruce Kluckhohn – USA TODAY sports)

Dejan Musli (Sırbistan): Altyapı kariyerinde beklentileri yükseltip, devam eden kariyerinde o beklentilerin gerisinde kalan bir Sırp daha… Bırakın NBA yapmayı, Sırbistan ya da Adriyatik Ligi’nde bile üst düzey bir oyuncu olamayan Musli, İspanya ve Almanya liglerinde de orta seviye bir yabancı olarak forma giydi. 2.13’lük pivotun en önemli kariyer performansı 2017’de Unicaja Malaga’nın 7 Days Euro Cup şampiyonu olmasındaki değerli katkıları olurken, Sırp pivot son olarak geçtiğimiz sezon sakatlanana kadar Morabanc Andorra forması giymekteydi. 

Jonas Valančiūnas (Litvanya): 2008’deki şampiyonanın Enes Kanter ile birlikte en dikkat çeken iki isminden biri olan Litvanyalı Valanciunas, 2010’da U-18 Avrupa şampiyonu, 2011’de de U-19 Dünya şampiyonu olan Litvanya Milli Takımları’ndaki performanslarıyla dikkatleri iyice üzerine çekmeye başladıktan sonra 2011 NBA Draftı’nda 1. tur 5. sıradan seçilip ertesi sezon da Toronto Raptors formasıyla NBA parkesine adımını atıp başarılı kariyerine devam etti. Litvanyalı dev A Milli Takım formasıyla da 2013 ve 2015 yıllarında Avrupa ikinciliği elde etti. Jonas Valanciunas halen Memphis Grizzlies forması giymekte.

Tauras Jogėla (Litvanya): Belki de 2000’li yılların en zayıf turnuvalarından biri olan 2009’da, başka yıllar olsa ortalama bir performans sayılabilecek istatistiklerle MVP olan Jogela, birkaç sezon Zalgiris Kaunas tarafından başka takımlara kiralandıktan sonra, Avrupa’nın orta seviye liglerinde mücadele eden sıradan bir oyuncuya dönüştü. Romanya, Letonya ve Polonya’dan sonra son iki sezonu Macarsitan’da geçiren Jogela, halen Sopron KC formasını terletmekte.

Dario Saric (Hırvatistan): FIBA U16 Europe 2010’u 24.3 sayı – 11.5 ribaunt – 5.8 asist ortalamalarıyla tamamlayıp finalde Litvanya karşısında triple-double yapan Dario Saric, hem fiziği hem fundamental’ı hem de skorer yönüyle Avrupa’nın bir numaralı yükselen yıldızı gözüyle değerlendirilmekteydi. 2014 NBA Draftı’nda 1. tur 12. sıradan seçilen, aynı sezon Anadolu Efes forması giymeye başlayan Saric, iki sezonluk Anadolu Efes tecrübesi ardından, 2016’da Philadelphia 76ers’ın formasını giymeye başladı ve halen Phoenix Suns formasıyla devam etmekte olan NBA kariyerine ilk adımı attı. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here