1963 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nın ev sahibi Polonya oldu. Bildiğiniz üzere önceki şampiyonalar talep yapan tüm ülkelerin katılımıyla, bir ülke sınırlaması yapılmadan düzenleniyordu. Fakat katılım talebi yapan ülke sayısının giderek artması ve organizasyon zorluğu nedeniyle 4-14 Ekim tarihlerinde Varşova’da düzenlenen turnuva, yeni Avrupa Şampiyonaları düzenlemesine göre 16 takımın katılımıyla sınırlandırıldı. Bu nedenle, 1935 Cenevre’deki ön eleme maçını hariç tutarsak şampiyonalar tarihinde ilk ön eleme turu mücadeleleri Varsova 1963’te izlendi. Finallere katılmaya hak kazanan 16 takım iki gruba ayrılarak aralarında yedişer maç oynadılar. Gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar yarı finale yükselirken, 3 ve 4.ler 5-8.lik için klasman maçları oynadılar.

Eurobasket 1963 - Varşova
Eurobasket 1963 – Varşova (Fotoğraf “Agencja Gazeta”dan alınmıştır)

Grup maçlarında turnuvanın favorileri yine izleyenleri fazla şaşırtmadan ilk sıraları aldılar. A Grubu’nda lider tüm maçlarını kazanan Yugoslavya olurken, ikinci sıra için Macaristan ve Bulgaristan çekiştiler. Aralarındaki maçı 64-55 kazanan Macaristan yari final vizesini elde etti. B Grubu’nda ise yenilgisiz Sovyetler Birligi ilk sırayı elde etti. Tüm maçlarını çift haneli farklarla kazanan Sovyetler Birligi, zorlanmadan yari finalist olurken, ikinci sıra ise ev sahibi Polonya’nın oldu. Türkiye ise grup maçlarında oldukça başarısız bir performansla galibiyet alamadan son sırada yer aldı. Milliler turnuva sonunda ise sadece son maçta aldıklari 64-62’lik Hollanda galibiyeti ile on beşinci sırada yer alabildi. Yari finallerde Sovyetler Birliği Macaristan’ı rahat bir şekilde 89-51 mağlup ederek finale yükselirken, ev sahibi Polonya son Avrupa ikincisi Yugoslavya’yi 83-72 yenerek Sovyetler’in finalde rakibi oldu. Yugoslavya yarı finaldeki yenilginin şokunu Macaristan’a karşı aldığı 89-61’lik galibiyet ve Avrupa üçüncülüğü ile üzerinden atarken, finalde Polonya’yı kendi seyircisi önünde 61-45 mağlup eden Sovyetler Birliği bir kez daha Avrupa Şampiyonu oldu.

Turnuva MVP’si Real Madrid’in yıldızı İspanyol forvet Emiliano Rodriguez olurken, bu turnuvadaki MVP seçimi önceki turnuvalardaki seçimlerden farklı olarak, ilk kez resmi olarak uluslararası gazetecilerin oylarıyla yapıldı. Yugoslav yıldız Radivoj Korac ise 26.6 sayı ortalaması yakalayarak üst üste üçüncü kez sayı kralı oldu. Korac 1959’da Türkiye’de yapılan turnuvada ilk kez sayı kralı olurken, bir maçta en fazla sayıyı Türkiye potasına göndermişti. 1961’de millilerimizle maç yapmayan Korac, 1963 -ilginçtir ki- sayı krallığına koşarken bir kez daha bir maçta en fazla sayıyı (34) milli takımımızın potasına gönderdi.

Yazımızın sonunda size 30 saniyelik de bir görüntü sunuyoruz. Varşova 1963, Polonya – Yugoslavya maçı…

Diğer Avrupa Şampiyonası yazıları arşivine ulaşmak için tıklayınız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here