Anadolu Efes’in başarıya hasret kaldığı dönemlerde büyük umutlarla ülkemize gelmiş, yer yer iyi performanslara, göze hoş gelen mucizevi hareketlere ve kağıt üzerinde başarılı istatistiklere imza atmasına rağmen, gelmeyen başarılar sonrası genelde eleştirilerin odağında olmuş Fransız oyun kurucu. 1.89 boyundaki 1989 doğumlu oyun kurucu, Avrupa’nın yükselen oyun kurucuları arasında görüldüğü bir dönemde Türkiye parkelerinde boy göstermeye başlamış ve önemli performanslara imza atmış olsa da, Anadolu Efes’in uzun seneler beklediği Basketbol Süper Ligi şampiyonluğunu getirecek amiral olmaması akabinde, 2016-2017 sezonu sonunda, iki buçuk sezonun ardından Efes’le yolları ayrılmıştır.

Thomas Heurtel - Anadolu Efes
Thomas Heurtel – Anadolu Efes (foto referans: www.anadoluefessk.org)

Pau Orthez altyapısından yetişen Thomas Heurtel, 2009 Ümitler Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan Fransa Milli Takımı’nın Antoine Diot, Edwin Jackson, Kevin Seraphin gibi kilit isimlerinden biri olarak Avrupa basketbolunda dikkat çekmeye başlarken, bu durum onun önce SIG Strasbourg, ardından da İspanya ligi macerasının kapılarını araladı. Laboral Kutxa Vitoria‘da forma giyerken yavaş yavaş Euroleague’in yükselen oyun kurucuları arasında gösterilmeye başlayan Heurtel (bknz: Thomas Heurtel Euroleague istatistikleri), 2014-2015 sezonu ortasında TOP16 öncesi Anadolu Efes’le sözleşme imzaladı. Anadolu Efes formasıyla 1 Türkiye Kupası, 1 de Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanan Heurtel, gelmeyen lig şampiyonluğu sonrası 2017-2018 sezonu başında Barcelona ile anlaştı ve takımıyla yaşadığı Real Madrid krizine (Real Madrid’le gizli gizli transfer görüşmesi yaptığı ortaya çıktı) ve sonrasında 2021 şubatındaki ASVEL transferine kadar İspanyol devinde forma giydi.

Fransa Milli Takımı formasını da uzun süre terleten Thomas Heurtel, özellikle 2014 Dünya Kupası’nda Tony Parker’ın yokluğunda bronz madalya kazanan takımdaki performansıyla dikkat çekmiş ve bu performans kariyerinin bir üst seviyeye çıkmasında önemli rol oynamıştır. Kendisinden beklentilerin artmasına yol açan bu performans, belki de özellikle Anadolu Efes’te aldığı eleştirilerin de referans noktası olarak görülebilir. Heurtel aynı zamanda 2013’te Avrupa şampiyonu olan Fransa Milli Takımı’nda da yer almaktaydı (rotasyonun en sonundaki oyuncu olsa da).

Yüksek saha görüşü, top hakimiyeti ve asist yeteneğiyle kariyerinin başından bugüne kadar Avrupa’nın önemli oyun kurucuları arasında gösterilen Thomas Heurtel, kariyeri itibariyle “winner” bir gard olmaktan ise oldukça uzak. Özellikle 2014 yazındaki milli takım performansı ve sonrasında yarım Euroleague sezonu sonrasında transfer olduğu Anadolu Efes ve son yıllarda Barcelona‘daki sezonlarında, sezonlara iddialı giren takımların lig şampiyonluklarına ulaşamamaları ardından eleştiri oklarının hedefinde yer alan Heurtel’in, bu gibi durumlarda göze batan önemli eksikleri öngörülemez disiplinsizliği ve savunmadaki zaafları oluyordu. Zaman zaman oyunu kişiselleştirip hücumdaki yeteneklerine olması gerekenden fazla güvenen, çok basit hücumları gösteriş uğruna zorlaştıran ve bu anlamda bir nevi koçuna ve takım arkadaşlarına ihanet eden Fransız oyun kurucu (2014-2015 sezonunda Bobby Dixon ile girdiği düelloyu kaybedişini hatırlayalım), bu özellikleri nedeniyle de Avrupa’nın elit gardları arasına girmeyi hiç başaramamış, ancak ligimize renk getiren yabancılardan biri olarak kalmıştır. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here