Eurobasket 2022 Elemeleri D Grubu’ndaki dördüncü maçında Sinan Erdem Spor Salonu’nda Hollanda ile oynayan A Milli Basketbol Takımımız, kritik maçı 73-71 kazanarak gruptaki ilk galibiyetini elde etti ve kötü gidişe dur dedi. Karşılaşmanın ilk yarısını da 41-37 önde tamamlayan 12 Dev Adam, Shane Larkin & Sertaç Şanlı ikilisinin uyumlu oyunuyla galibiyete uzanırken, ilk maçta aldığı 7 sayılık mağlubiyetten doğan ikili averaj dezavantajını ise son dakikalarda yaptığı basit hatalar sonrası avantaja çeviremedi. Milli Takımımız dört maç sonunda ilk galibiyetini elde ederek Şubat ayındaki İsveç ve Hırvatistan maçları öncesi grup üçüncülüğü için umutlandı.

Karşılaşmaya savunma konsantrasyonunu yüksek tutmak adına Göksenin Köksal, Sertaç Şanlı ve Berkan Durmaz ile başlayan 12 Dev Adam, Charlon Kloof’un ilk hücumda kaydettiği üç sayılık isabet ve kendi top kayıplarımızla verdiğimiz hızlı hücum sayıları dışında ilk çeyrek boyunca Hollanda’ya rahat set yapma imkanı vermedi. Hücumda ise Shane Larkin Euroleague ve Hırvatistan maçlarının yorgunluğunu attığını ve basketbol oynamaya geldiğini gösterircesine hem dış şut performansı hem de asistleriyle Milli Takımımızı sırtlayarak maça başladı. Kenardan gelen Alperen Şengün‘ün de çeyreğin sonlarına doğru skora katkıda bulunması sonrası ilk 10 dakika Milli Takımımız’ın 24-14’lük üstünlüğüyle tamamlandı.
İkinci çeyrekle birlikte Shane Larkin’in kenara gelmesi hücumdaki yaratıcılığımızın azalmasına neden olurken, Hollanda’nın kenardan gelen iki ismi Yannick Franke ve Keye Van der Vuurst de Vries‘in savunmamızın dengesini bozarak yüksek yüzdeli şutlarla bulduğu sayılar konuk ekibin farkı kapatıp çeyreğin ortalarında skorda 33-35 öne geçmesini sağladı. Göksenin Köksal ve Ege Arar‘ın savunma gayretleriyle bir kez daha mücadele gücümüzün artması, çok verimli hücum edemesek de Hollanda’nın hızını keserken, Shane Larkin’in asistlerinde Ege Arar’ın bulduğu sayılar sonrası ilk devreyi 41-37 önde tamamladık.
Soyunma odası dönüşü hem hücum hem de savunmada istediğimizin oyunun oldukça uzağıda kaldık. Önce Charlon Kloof‘un iki üçlüğüyle öne geçen Hollanda, millilerimize 3.5 dakika boyunca sayı izni vermezken, Roeland Schaftenaar‘ın iki üç sayı isabeti ve kaydettiği 8 sayı ile skoru dengede tutmaya devam etti. Milli Takımımız ise Shane Larkin‘in asistleri sonrası Sertaç Şanlı‘dan gelen sayılar dışında hücum çeşitliliğini yakalayamayıp skor üretiminde tıkanırken, çeyrek sonlarında Melih Mahmutoğlu‘nun maçta ilk kez çemberi düşünüp art arda kaydettiği beş sayı sonrası son 10 dakikaya 55-55’lik eşitlikle girildi.
Final periyoduna Shane Larkin’in getirdiği hareketlilikle başlayan Milli Takımımız, Larkin ve Metecan Birsen‘in sayılarıyla skor üretirken, savunmada Doğuş Özdemiroğlu‘nun getirdiği sertlik Hollanda hücumlarının etkinliğini düşürdü. Maçın belki de Milli Takımımız adına en olumlu detayı olan Shane Larkin & Sertaç Şanlı ikilisinin uyumu ve ikili oyunlarla bulduğumuz sayılar skor üstünlüğü yakalamamızı ve korumamızı sağlarken, maç sonunda bulduğumuz birçok basit sayı fırsatından yararlanamamamız ve sanki ikili averajı düşünmüyormuşcasına süreyi oldukça kötü kullanmamız sahadan sadece iki sayı farkla galip ayrılmamızı ve ihtiyacımız olan 8 sayılık farkın çok uzağında kalmamızı beraberinde getirdi: 73-71. Maçın genelinde Shane Larkin dışında hücuma derinlik kazandırabilecek bir oyuncunun çıkmaması ve özellikle son birkaç dakikadaki hücumlarda milli takımımızdaki farkı umursamama havası, tempoyu korumak yerine galibiyeti koruma çabası ve mola sonrası yapılan art arda hatalar ise mantıklı bir şekilde izah edemediğimiz detaylardı.
A Milli Basketbol Takımımız’da Shane Larkin 5/10 üç sayı isabetiyle 23 sayı – 9 asistle en etkili oyuncumuz olurken, Sertaç Şanlı 13 sayı ve Alperen Şengün de 9 sayı – 4 ribaunt ile galibiyette rol oynayan diğer oyuncularımız oldular. Hollanda’da ise Charlon Kloof 17 sayı – 8 ribaunt – 3 asist, Yannick Franke 14 sayı ve Roeland Schaftenaar 13 sayı ile maçı çift haneli sayılarda tamamlayan oyuncular oldular. Milli Takımımız’da pota altındaki problem bu maçta da dikkat çekerken, Hollanda’yı 23 top kaybına zorladığımız bir maçı sadece 2 sayıyla kazanabilmemizdeki önemli etkenlerden biri de ribauntlardaki 36-24’lük Hollanda üstünlüğüydü.