FIBA Eurobasket 2022 Elemeleri D Grubu’ndaki beşinci maçında Akatlar’da İsveç’i konuk eden A Milli Basketbol Takımımız, sahadan 88-80’lik galibiyetle ayrılarak finallere kalma ümidini pazartesi günkü Hırvatistan maçına bıraktı. 13 sayı farkla galip gelmesi halinde finalleri garantileyecek olan 12 Dev Adam birkaç kez farkı çift haneli sayılara çıkarmasına rağmen basit hatalar ve kaçan serbest atışlarla (12/22) farkı koruyamadı ve finaller biletini son maçlara bıraktı. Bu akşam Hollanda Hırvatistan’ı yenemediği takdirde Eurobasket 2022’ye kalıp kalamayacağımız pazartesi günü oynanacak maçlar sonrası belli olacak. (bknz: Eurobasket 2022 Elemeleri Puan Durumu ve Fikstür)

Maçın ilk çeyreğinde ve ilk çeyreğin özellikle ilk sekiz dakikasında sahada yer alan beşimizde Shane Larkin dışında topu yere vurabilen bir oyuncu eksiği çekmemiz ve Larkin üzerindeki baskının üst seviyede olması skor üretimimizi oldukça olumsuz etkilerken, savunmada da ayaklarımızın yavaş kalması 17-10’lık İsveç üstünlüğünü beraberinde getirdi. Savunmayı ve takım enerjisini yüksek tutmak için maça ilk beş başlayan; fakat eski performansının çok uzaklarında olan Göksenin Köksal ve pota altı savunmasında çok etkisiz kalan Sertaç Şanlı, Samet Geyik gibi isimlerin yerlerini Şehmus Hazer ve Metecan Birsen‘e bırakmalarıyla birlikte savunmada toparlanan, hücumda da topu daha iyi paylaşmaya başlayan Milli Takım ilk dakikalarda skor yükünü tek başına sırtlayan Alperen Şengün‘e Buğrahan ve Berk’ten de katkı gelmesiyle birlikte 8-0’lık bir seriyle ilk 10 dakikayı 18-17 önde tamamladı.
İlk yarıda İsveç ekibinin en büyük kozu Jonas Jerebko’yu durdurmamıza rağmen pota altında Simon Birgander‘in ekstra sayılarına engel olamayan 12 Dev Adam, rakip pota altında ise Alperen Şengün‘ü oldukça başarılı bir şekilde kullandı. Gerek topu eline aldığında savunmanın odağını üzerine çekip arkadaşlarına alan açması, gerekse hücum ribauntlarıyla etkili olup dominant bir ilk yarı geçiren Alperen Şengün yanında ikinci çeyrekte Şehmus Hazer ve Melih Mahmutoğlu‘nun skora katkıları sonrası ilk devre 39-35 Milli Takımımızın üstünlüğüyle tamamlandı.
Soyunma odası dönüşü savunma konsantrasyonumuzun oldukça düşük olduğu gözlemlenirken, Tobias Borg ve Jonas Jerebko‘nun yüzdeli hücumlarla dört dakika içinde potamıza 16 sayı bırakmaları sonrası skor üstünlüğü İsveç’in eline geçti: 46-51. Yaşanan bu kısa süreli şokun üzerine, çeyreğin ikinci yarısında savunmayı agresifleştiren Milli Takımımız, savunma kaynaklı sayılarla oyunu tekrar dengeleyip, Alperen Şengün‘ün sayı ve asistleriyle tekrar öne geçerek son 10 dakikaya 62-57 önde girdi.
Final çeyreğinde Buğrahan Tuncer‘in skorer kimliğini hatırlamasıyla birlikte skor üretiminde zorlanmayan Milli Takım, savunmada pota altında rakip hücumculara yeterli blok tehdidinin olmamasının da etkisiyle yer yer kolay sayılar yedi. Bitime beş dakika kala tekrar sahaya giren Göksenin Köksal‘ın Jonas Jerebko karşısındaki tatlı sert, biraz da faullü savunmasına boyalı bölgeden Alperen Şengün & Sertaç Şanlı ikilisinin sayılarının eklenmesi son 3.5 dakikaya girerken farkı çift hanelere çıkarmamızı sağlasa da, dört numaradaki bu eşleşmenin kalan sürede bizim dezavantajımıza işlemesi ve Orhun Ene’nin her savunmada bu eşleşmeye bel bağlaması, potamızda gördüğümüz kolay sayılara neden oldu. Sertaç Şanlı ve Buğrahan Tuncer‘in çabalarıyla bitime 20 saniye kala skoru tekrar 86-75’e getirsek de Birgander’in takip smacı sonrası maç sonunda sahadan 88-80 galip ayrılabilen 12 Dev Adam finalleri garantilemek için gerekli 13 sayılık farkı yakalayamadı ve şansını son Hırvatistan maçına bıraktı.
A Milli Basketbol Takımımız’da Alperen Şengün 24 sayı – 12 ribaunt – 3 asist – 2 top çalma – 1 blokla maçın oyuncusu olurken, Buğrahan Tuncer 19 sayı – 3 asist, Sertaç Şanlı 14 sayı – 4 ribaunt ve Shane Larkin de 9 sayı – 7 asist (6 top kaybı) ile karşılaşmayı tamamladılar. İsveç’te ise Jonas Jerebko 21 sayı – 4 ribaunt ve Simon Birgander 19 sayı – 10 ribaunt ile mücadele ettiler. 12 Dev Adam takım halinde 12/22 serbest atış atarken, serbest atış yüzdesindeki bu kötü performans 13 sayılık farkın kaçmasındaki en önemli etkenlerden biri oldu.